суботу, 12 лютого 2011 р.

На Львівщині створять містечко-мрію для дітей-сиріт

На Львівщині з'явиться соціальне містечко 
для дітей-сиріт 

Незабаром у Жидачівському районі, що на Львівщині, постане дитяче соціальне містечко "Свято-Благовіщенське". Львівська обласна рада передбачила в обласному бюджеті цього року 243 229 грн на виготовлення проектної документації генерального плану розвитку цього містечка, повідомила прес-служба Львівської обласної ради.
Також депутати Львівської обласної ради на сесії прийняли звернення до Кабінету Міністрів України з проханням підтримати такий необхідний і актуальний проект та виділити 2,5 млн. грн на реалізацію першого етапу будівництва - спорудження одного дитячого будинку сімейного типу.

28 січня 2011 р. відбулась виїзна нарада за участі голови та працівників Жидачівської РДА, працівників та голови управління сім'ї, молоді та спорту Львівської ОДА, голови Мельницької сільської ради щодо створення генплану соціального містечка для опіки та виховання дітей-сиріт і дітей із неблагополучних сімей у Жидачівському районі Львівської області. Ініціатива створення соціального містечка для дітей-сиріт на території трьох сіл Львівській області (с. Мельнич, с. Буянів, с. Лютинка) належить депутатові Львівської обласної ради Петру-Василю Камінському. Проект спрямовано на допомогу дітям-сиротам, малозабезпеченим сім'ям та дітям із таких сімей.
Проблема дітей-сиріт зараз є дуже актуальною в Україні. Діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, перебувають у виключно екстремальних умовах. Як відомо, що краще розвинене суспільство то старанніше воно опікується тими дітьми, які не можуть самостійно себе утримувати і навчати. Однією з традиційних форм влаштування знедолених дітей в Україні стала суспільно-державна форма влаштування дітей-сиріт в дитячий будинок. Проте, діти-сироти в таких будинках позбавлені адаптаційного потенціалу сім'ї. Позиції дітей, позбавлених батьківського піклування в житті, залежать від рівня фізичного і розумового розвитку, психічного здоров'я, а також від виховання і навчання, отриманих у державних закладах. Багато державних навчальних закладів не в змозі забезпечити дітей належною освітою і вихованням через певні об'єктивні причини. Це впливає на адаптаційний потенціал і дуже часто сироти не ототожнюють себе із суспільством, а, навпаки, протиставляють себе йому. Тож досвід показує, що найкращими формами влаштування дітей-сиріт є ті, які максимально наближені до сімейного виховання, зокрема дитячі будинки сімейного типу (ДБСТ).
Принцип проекту соціального містечка для дітей-сиріт – створити умови, максимально наближені до сімейних, адже кожна дитина заслуговує на люблячих тата, маму, братиків і сестричок, на власну теплу і затишну домівку. Основна ідея проекту – створити дитячо-молодіжне, у значній мірі самодостатнє, містечко із реколекційним осередком, церквою, колегіумом, власним сільським господарством, майстернями. Основними одиницями містечка будуть дитячі будинки сімейного типу, у яких прийомні мама з татом виховуватимуть до десяти дітей у кожному будинку. На першому етапі планується збудувати 4 таких будинки із усіма необхідними для життя умовами, а в подальшому кількість будинків сімейного типу у містечку перманентно зростатиме.
Об'єднання будинків сімейного типу в одну громаду приносить користь прийомним дітям і батькам, що вже довела практика функціонування у світі "Дитячих Містечок СОС". Люди, які мають спільні проблеми, можуть допомагати один одному, вирішувати якусь частину проблем разом, підтримувати один одного морально та організаційно. Діти-сироти у містечку виховуватимуться у домашньому затишку, не переходячи, згідно віку, з установи в установу, не розлучаючись із братами і сестрами. Вони ростимуть у атмосфері любові та всесторонньої підтримки, яка допоможе дітям відкрити та розвинути свої таланти, сформуватися як особистостям.
У запланованому соціальному містечку діти-сироти не будуть ізольовані від суспільства: вони активно спілкуватимуться із односільчанами, з традиційними родинами та іншими дітьми. Спокійне та близьке до природи сільське життя дозволить максимально досконало організувати процес виховання дітей-сиріт.
Водночас із побудовою соціального містечка, планується економічно розвивати територію, на якій воно знаходиться. Розбудова інфраструктури, залучення іноземних інвестицій, розвиток сільського господарства, ремесел, туризму та інших галузей – усе це дозволить перетворити депресивні села на перспективну територію.
У соціальному містечку планується створення рекреаційної зони із дитячими таборами, спортивними майданчиками, співочим полем, навчальними центрами тощо. Планується також побудова соціального гуртожитку для того, щоб, досягнувши повноліття, діти, за бажанням, мали змогу продовжувати свою життєву діяльність на теренах чи поблизу містечка. Це дозволить вирішити ту проблему, що після виходу з інтернату, діти-сироти дуже часто не можуть знайти свого місця в дорослому житті.
Розроблення та втілення плану проекту потребує суспільного інформування,  активної участі місцевої громади, органів державної влади та мас-медіа. 

Немає коментарів:

Дописати коментар